Kulta

Kulta on legendaarinen metalli, jalostetui ja kallein metallimme. Sen latinankielinen nimitys on Aurum, usein lyhennetty kemiallisella merkillä Au.

Kulta

Kultaa löydetään ja murskataan eniten maanalaisista tunneleissa, joissa sitä esiintyy kallioperässä kuin pieniä jyväsiä. Kulta erottuu yleensä paljain silmin välkehtivällä, keltaisella värillään. Kulta metallina on todella pehmeää ja sitä käytetään kaikenlaisissa yhteyksissä koruista taistelulentokenttiin, mutta kautta aikojen kultaa on eniten käytetty maksuvälineenä. Viimeisimpien vuosien aikana olemme nähneet räjähdysmäisen kasvun maailman kultahinnoissa.

Mistä kultaa löytyy?

Kultaa löytyy kallioperässä, maanalaisissa pienissä tunneleissa kultapitoisessa maaperässä. Kullan muoto on jyvämäistä ja klönttimäistä. Kulta on ihmisten mielestä ollut jo vuosisatojen ajan puoleensavetävä metalli. Ehkä sen keltaisen ja välkehtivän värin ansiosta. Esteettisen kauneuden lisäksi syy siihen miksi kulta on niin arvokas metalli, on sen kompakti ja pehmeä rakenne, joka tekee siitä muokattavimman ja kemiallisesti kestävimmän kaikista tunnetuista metalleista. Pelkästään kuningasvesi – joka on sekoitus suolahappoa ja typpihappoa – saa kullan liukenemaan, ja pelkästään yhden gramman kultaa saa painettua neliömetrin kokoiseksi  levyksi. Kulta ei myöskään ruostu.

 

Guldklump Grå Bakgrund

Kultaa ei esiinny vain maan alla, vaan myös suurimmassa osassa suomalaisessa koteja. Melkein kaikilla on kultaa jossakin muodossa kotonaan, kuten esimerkiksi kultakorut, aterimet tai hammaskullan muodossa. Monesti nämä kultaesineet unohtuvat tai niitä ei käytetä. Tämä yhdistettynä siihen, että kultakurssit ovat korkealla on saanut monet valitsemaan myydä kultansa

Kultakauppiaat eivät myöskään ole mikään uusi ilmiö. Kultaa on ostettu ja myyty monien monien vuosien ajan; markkinoilla, yksityishenkilöiden välillä, kivijalkaliikkeisiin ja kultasepille. Kaikki tämän jalon metallin muodot ovat suosittuja markkinoilla, oli sitten kyse rikkinäisistä koruista, hammaskullasta tai korkealaatuisesta sijoistuskullasta. Lukuunottamatta keräilyarvoa, kultapitoisuus on se joka määrittää hinnan. Puhdas 24-karaatin kulta on kaikista arvokkainta (katso lisää alta). Nyt kultaa on alettu jopa ostaa ja myydä netissä. Internet on helpottanut kaupankäyntiä, ja monet valitsevat myydä kultansa ja käyttää rahat siitä johonkin muuhun.

Mitä kullan eri karaattipitoisuudet tarkoittavat

Sana karaatti juontuu siitä, että ennenvanhaan kultakolikkojen arvo määräytyi sen mukaan, kuinka suuri kultapitoisuus kolikossa oli. Mitä suurempi kultapitoisuus, sitä arvokkaampi kolikko oli! Karaattipitoisuus siis jäi elämään, ja tämän pitkän perinteen takia kultapitoisuus määritellään edelleen karaatteina eikä esimerkiksi prosenttien mukaan.

Kun puhutaan karaattipitoisuudesta, tarkoitetaan metalliseoksen kultapitoisuutta. 24-karaatin kultaa vastaa puhdasta kultaa. Joten, mikäli sinulla on metalliseos joka on 1-karaatin kultaa, niin kullan todellinen osuus on 24-osa esineen kokonaispainosta.

Kultakorujen valmistuksessa ei käytetä 100% puhdasta kultaa, vaan niin sanottuja metalliseoksia käytetään. Se on erilaisten ainesosien seos, josta vähintään yksi aine seoksessa on metalli. Syy siihen miksi metalliseoksia käytetään, on että kovempia materiaaleja on helpompi käsitellä. Koska kulta on  pehmein metalli, lisätään sekaan usein muita metalleja kestävyyttä parantamaan. Tavalliset kultakolikot kuten brittiläinen Sovereign, amerikkalainen Gold Eagles ja etelä-afrikkalainen Krugerrande sisältävät kaikki esimerkiksi koppaa, mutta 100% puhdasta kultaa olevia kolikoita löytyy myös, kuten Gold Maples Kanadasta. Historialliset kultakolikot ovat pääasiassa ainoastaan metalliseoksia. Koruissa 18-karaatin (75% kultaa) pitoisuus on tavanomaisin pitoisuus, mutta myös alemmat pitoisuudet aina 9 karaattiin (37,5%) asti ovat tavallisia. On siis hyvä syy sille miksi korut ja kultakolikot eivät ole tehty puhtaasta kullasta, koska ne olisivat aivan liian pehmeitä.

Lue lisää siitä miten erilaisia erilaisia kultaesineitä arvioidaan.